Technische verantwoording

De data van Facebook worden dagelijks kort na middernacht verzameld. Vervolgens wordt de meest populaire Facebook post bepaald op basis van het aantal likes.

Hoewel er maar één meest populaire Facebook post kan zijn, kunnen er veel minder populaire Facebook posts zijn. Er zijn zelfs posts die geen enkele Facebook like krijgen. Omdat het te ver voert om alle impopulaire posts hier te publiceren, worden er dagelijks drie Facebook nieuwsposts geselecteerd. Hoe wordt deze nieuwspost geselecteerd? Allereerst wordt per dag de 10% (eerste deciel) minst populaire Facebook posts uit alle posts geselecteerd. Vervolgens wordt op basis van toeval drie Facebook nieuwspost sgeselecteerd. Deze wordt vervolgens automatisch gepubliceerd op deze blog en automatisch getweet door @Echo_van_NL en gepost op Facebook.

In technische zin wordt het één en ander geregeld door een uitgebreid R-script. Voor de dataverzameling wordt Rfacebook gebruikt en voor het produceren en maken van de blogposts op WordPress wordt gmailR gebruikt. Zelfs de command line van Windows in batch-mode, en de task scheduler van Windows worden gebruikt om het één en ander ’s nachts uit te voeren.